Daar stond hij, mijn jongste zoon. In zijn blote kont! Met alleen zijn sokken aan en een trui. Hij stond giechelend zijn tanden te poetsen en vond dat zelf heel erg grappig. Ik ook. Ik zag zijn kleine kontje schudden en ik was gelukkig.

Ooit had ik een gesprek met G. die me vertelde dat hij na een gemiddelde werkdag zo moe was van het gezeur op zijn werk dat hij niet meer kon genieten van zijn kinderen als hij eenmaal thuis was. “Dan weet je wat je te doen staat” zei ik. “Ja” zei hij. We praatten nog wat over hoe dat vorm kon krijgen en dat was het zo’n beetje. Een tijdje later zag ik hem weer. Gezeur was er nog steeds op zijn werk (waar niet!) – maar hij was weer zelf regisseur van zijn leven en bepaalde zelf waar hij blij van werd… en waar niet. Ik moest aan G. denken toen ik mijn zoon bezig zag met zijn billenboogieshow.

Het is een simpel testje: heb je na een werkdag nog energie over dan vind je je werk leuk; ben je totaal kapot, dan is het tijd om te onderzoeken waar je je energie aan verbruikt. Een tweede testje is dan: “ wat zijn de drie belangrijkste dingen in je leven?”. Twee mag ook. Meer dan drie niet -dan ben je gewoon niet eerlijk genoeg. Want dat is toch wat je moet doen als je niet lekker in je vel zit, of worstelt met gedoe op je werk: met de billen bloot! Eerlijk zijn tegen jezelf. Onderzoeken waar je nu echt blij van wordt. Onderzoeken wat je misschien anders moet aanpakken.

Mijn jongste zoon ging die avond wat later naar bed, want wij kletsten samen nog wat. Hij in zijn blote kont en ik met mijn ‘billen bloot’. Ik vertelde hem namelijk wat voor mij het belangrijkste is. Dat is hij, samen met zijn twee broers en zijn zus. En ik vertelde dat ik van hem hou, dat ik hem een enorme slimmerik vind en dat hij altijd op zichzelf kan vertrouwen. Dat vond hij weer heel grappig: “Dat wist ik allang!”