Elk huishouden heeft zo zijn eigen rituelen rond maaltijden en het moment wanneer je begint te eten. Sommigen bidden, anderen kijken rond of iedereen heeft opgeschept en zeggen dan “Eet smakelijk!”. Anderen wachten tot de tune van Studio Sport is afgelopen en weer anderen beginnen gewoon. In mijn gezin zegt degene die tafel heeft gedekt waar hij of zij dankbaar voor is. Daarna volgt een “Smakelijk eten”.  We zijn hier mee begonnen in een periode waarin sommige huisgenoten een verhoogde neiging tot mopperen hadden en de één nog aan het opscheppen was terwijl de ander ongemerkt al aan zijn laatste hap begon. En we zijn er niet meer mee gestopt.

Het benoemen van je dankbaarheid is een ontzettend simpel en doeltreffend instrument voor een prettig en gelukkig leven op je werk, thuis, op school of op de sportclub. Oefen veel in dankbaarheid en je zult je niet alleen méér verbonden voelen met je omgeving, maar ook méér kans hebben om je doelen te bereiken.

Dat zit zo. Als je aan anderen benoemt waar je dankbaar voor bent, dan maken de hersenen een hormoon aan dat serotonine heet. Dat hormoon zorgt ervoor dat we ons prettiger voelen en gewaardeerd. Hierdoor neemt de activiteit in ons stressbrein af en worden onze negatieve emoties ietsje minder. Dus als je je dankbaarheid uitspreekt voelen de mensen om je heen zich prettiger, gewaardeerd en veiliger. En vervolgens geldt dat waarschijnlijk ook voor jou.  En ook als je uitsluitend voor jezelf benoemt waar je dankbaar voor bent, activeer je een deel van je hersenen dat nodig is om zaken in perspectief te zien, positieve keuzes te maken of om te gaan met tegenslag. En ook dan neemt de activiteit af van je emotionele breindeel of je automatische stressbrein.  Dat helpt als je je doelen wilt bereiken, want het zijn vooral deze onbewuste, automatische breindelen die je wegleiden van je doelen.

Het is eenvoudig om hiermee te starten. Begin een zin met: “Ik ben dankbaar voor…” en sta eventjes een klein beetje stil bij waar je dan dankbaar voor bent. Sterker nog: door dit elke dag te doen of zelfs meerdere keren per dag kun je een gewoonte maken van dankbaarheid, kun je jezelf trainen in veerkracht. Door elke dag bewust aandacht te besteden aan dankbaarheid maakt je brein verbindingen aan en na verloop van tijd is het voor je brein een gewoonte om te zoeken naar aanleidingen voor dankbaarheid in plaats van aanleidingen om te mopperen. Ongelofelijk eigenlijk, hè? Natuurlijk heb je dan niet direct je doelen bereikt, maar de kans is wel groter dat dit gaat lukken. Je richt je brein op wat er lukt en gelukt is, op acceptatie van wat er is. En dat is een enorme sprong in het bereiken van je doelen.

Ongelofelijk inderdaad. Inmiddels heb ik er zelf een gewoonte van gemaakt. Dagelijks schrijf ik aan het eind van de dag in een boekje waar ik dankbaar voor ben. Soms kijk ik even terug. Een enkele keer staat er een bijna lege pagina. Dat zegt weinig over mijn dag weet ik inmiddels, maar veel over hoe ik mijn best heb gedaan om dankbaar te zijn.  Meestal kalk ik de bladzijde vol en is er ontzettend veel om dankbaar voor te zijn. Ik vind het fijn om dat elke avond nog één keer aandacht te geven.

Waar ben jij op dit moment dankbaar voor? Gewoon zoals je nu zit of staat of loopt? En hoe ga jij meer dankbaarheid in je leven brengen?