Wekelijks train en coach ik mensen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Vaak weten mensen behoorlijk goed wat ze willen en hoe ze persoonlijk of professioneel willen handelen. Het lukt alleen niet altijd goed. En als het maar lang genoeg niet zo goed lukt, dan komt er vanzelf een moment dat je ook niet meer goed weet wat je nou eigenlijk wil en kan. De beste versie van jezelf raakt langzaam uit zicht en je traint dagelijks een andere versie van jezelf, waar je vervolgens heel goed in wordt. Zo werkt je brein nu eenmaal: je doet iets vaak en dan word je er goed in. Maar je wordt er nier perse blij van… Als je bijvoorbeeld dagelijks moppert, wordt je geweldig in mopperen! Het mopperen zal vanzelf gaan en je merkt het niet eens meer.

De meeste mensen die ik coach of train willen diep in hun hart liever niet mopperen. Ze willen de beste versie van zichzelf zijn. En dat is hartstikke moeilijk! Het begint er al mee dat je bij het begrip ‘beste versie’ geneigd bent om te gaan vergelijken – met eerdere versies, of met anderen. Terwijl het daar bij de ‘beste versie van jezelf’ nu precies niet over gaat. ‘De beste versie van jezelf’ verschijnt juist als je even loskomt van de invloed van je omgeving of van je (eerdere) zelfbeeld waarin je gevangen zit. Werken aan ‘de beste versie van jezelf’ betekent veel meer dat je een stapje verder gaat dan je tot nu toe hebt gedaan. Niet alleen de versie die vanzelf gaat, maar juist ook de versie waar je je ‘best voor moet doen’. En misschien wel de versie die door anderen afgewezen wordt of waarvan jij denkt dat anderen die zullen gaan afwijzen. De versie die nog ongemakkelijk is omdat je er nog niet zo erg getraind in bent. En dat maakt het ook heel eng om te werken aan ‘de beste versie van jezelf’.  Doodeng.

Daar hebben niet alleen mijn klanten last van. Ik zelf ook. Dagelijks stoei ik met mijn gewoontes om houvast & zekerheid te vinden. Mijn meest hardnekkige neiging is om in geval van nood dingen alleen op te lossen. Terwijl de basis van mijn bedrijf juist is dat niemand alles alleen kan! Maar als het echt lastig wordt sluit ik mezelf het liefste af en probeer ik alles alleen te doen. Zelfs de meest nabije mensen in mijn omgeving weten op zo’n moment niet zo goed wat ze met me aan moeten. Is dat de beste versie van mezelf? Zeker niet! Maar het is wel de versie waar ik in de loop van de tijd heel bedreven in ben geraakt. En het is de versie die ik al een tijdje  weer stap voor stap vervang door een versie van Joost die ik veel leuker vind. Dat is een Joost die veel opener is en ook als het spannend is  juist verbinding maakt. Maar om die Joost te zijn, de beste versie van mezelf, moest en moet ik eerst het ongemakkelijke gevoel blijven doorstaan dat ik niet wil terugvallen op wat me altijd bescherming bood: alleen zijn. Het is doodeng om dat ongemakkelijke gevoel te doorstaan: alsof je elke ochtend spiernaakt en onbeschermd de deur uit gaat. Kwestie van oefenen. Ik heb inmiddels heel erg geoefend, anders zou ik dit nooit zo op kunnen schrijven.

Oefenen. Dat is het hoopvolle antwoord vanuit de breinkennis op de vraag: hoe kun je de beste versie van jezelf zijn? Oefenen. Heel veel oefenen. Hoe gaat het met de beste versie van jou? Wat ga jij oefenen om de beste versie van jezelf te zijn?

Ik wens je toe dat je hier dagelijks aan kunt werken in je eigen tempo! Misschien heb je behoefte aan wat ondersteuning daarbij. Bijvoorbeeld van een kale, enthousiaste, vrolijke, optimistische gast die allemaal energieke en bijzondere oefeningen verzint om daar heel gericht aan te werken. En die je een klein beetje uitlegt hoe dat in je brein werkt. En je heel veel vertrouwen en ruimte geeft om direct te beginnen met de beste versie van jezelf…

Als dat zo is kun je je hier inschrijven voor de workshop “De beste versie van jezelf” en hier voor het speciale individuele coachingsprogramma. Tot ziens!